Masina Timpului – 22 august

S-AU NASCUT:

  • 1920 – Denton Cooley: chirurg cardiolog american renumit pentru primul transplant de inima artificiala.

„Mi-am dat seama ca sunt mai norocos cand muncesc mai mult” – Denton Cooley

  • polul sud1896 – Laurence Gould: geolog, educator si explorator polar. Intre 1928 si 1930 l-a insotit pe amiralul Richard Byrd in prima expeditie in Antarctica. La finalul lui 1929, Gould si alti cinci colegi au inceput o calatorie de doua luni si jumatate si 1500 mile cu sanii trase de caini. Principalul lor scop era asigurarea suportului si posibila asistenta in caz de urgenta pentru Byrd si primul zbor cu avionul inregistrat in istorie deasupra Polului Sud. Ca scop secundar, urmareau si studierea geologica si glaciologica a unei zone la care Byrd se referise ca la „un veritabil paradis pentru un geolog”. Studiile si descoperirile acestora au ajutat la confirmarea faptului ca Antarctica era legata de celelalte continente din punct de vedere geologic.
  • 1868 – Willis Whitney: chimist si fondator al laboratorului de cercetare al firmei General Electric. In 1890 a obtinut diploma in stiinte la MIT, unde a si lucrat ca asistent chimist. Incepand cu 1900 s-a transferat, cu jumatate de norma, in recentul format laborator de cercetari al firmei General Electric, unde, de-a lungul timpului, a participat la studii legate de tehnologia razelor X si telegraful fara fir, printre altele.
Citeste si  Masina timpului - 12 octombrie

FACTS:

  • x-151963 – pilotul american Joseph A. Walker zboara cu avionul, in cadrul programului X-15 Zbor 91, atingand altitudinea de 107.96 km, cea mai inalta la care a ajuns un obiect zburator pilotat de om pana in acel moment. Acesta a decolat in aer, dintr-un avion-suport Boeing 52 deasupra statului Nevada, aterizand dupa 12 minute la baza aeriana Edwards din California.
  • 1865 – William Shepphard a obtinut brevetul pentru sapunul lichid.
  • 1939 – americanul Julian Kahn obtine brevetarea recipientului tip spray de unica folosinta.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]