ISS ar putea fi operată de o entitate privată

entitate privată
Foto: ESA

Bill Hill, director asociat adjunct pentru dezvoltarea sistemelor de explorare la NASA, a afirmat în timpul unei conferinţe faptul că agenţia cântăreşte posibilitatea de a preda operaţiunile de pe Staţia Spaţială Internaţionlă (ISS) către o entitate privată.

Anunţul vine imediat după ce vineri, 19 august, un nou port internaţional de andocare a fost instalat pe ISS cu scopul de a încuraja competiţia în vederea construirii de vehicule compatibile cu Staţia Spaţială Internaţională – SpaceX şi Boeing vor începe să transporte astronauţi către ISS încă din 2017.

NASA vrea să se concentreze acum pe viitoarele misiuni către Marte, iar Staţia Spaţială Internaţională consumă prea mult din resursele agenţiei. Reprezentanţii NASA nu au confirmat dacă şi celelalte agenţii partenere împărtăşesc planurile de a preda Staţia către sectorul privat. Dar Roscosmos a anunţat de curând faptul că planuieşte să reducă numărul cosmonauţilor de pe ISS. De când au început construcţiile, ISS era programată să orbiteze Pământul până în 2015. Ulterior, operaţiunile au fost prelungite până în 2024.

Citeste si  Prima harta a campului magnetic al Caii Lactee

Dezvoltarea industriei spaţiale private şi declinul interesului guvernamental cu privire la ISS plasează existenţa Staţiei Spaţiale Internaţionale în mâinile partenerilor comerciali. Dacă entităţile private nu vor fi interesate, ISS va fi scufundată în ocean, pentru a evita aglomerarea orbitei Pământului cu deşeuri spaţiale.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu