Materia intunecata ar fi mai veche decat Universul

Oamenii de stiinta cred ca materia intunecata constituie peste 80% din masa universului. Aceasta ramane in continuare un mister in fizica moderna. Ce este materia intunecata si cum a aparut aceasta, nu stim inca, dar un studiu sugereaza ca a existat inaintea Big Bangului.

Studiul a fost publicat pe 7 august in Physical Review Letters si prezinta o idee in privinta aparitiei materiei intunecate.

„Studiul ne-a aratat o legatura intre fizica particulelor si astronomie. Daca materia intunecata este compusa din particule noi, aparute inainte de Big Bang, aceasta afecteaza modul in care sunt dispuse galaxiile. Conexiunea ar putea fi folosita pentru a releva identitatea lor si pentru a intelege ce a fost inaintea Big Bangului.” – Tommi Tenkanen, autorul studiului si doctor in fizica si astronomie la Universitatea Johns Hopkins

Desi nu ii cunoastem originile, astronomii au ajuns la concluzia ca materia intunecata joaca un rol crucial in formarea galaxiilor si a clusterelor galactice. Desi nu este direct observabila, oamenii de stiinta stiu ca materia intunecata exista prin efectele sale gravitationale asupra materiei vizibile.

Citeste si  Obiect misterios descoperit la marginea Sistemului Solar

Mult timp, cercetatorii au crezut ca materia intunecata este un rest ramas in urma Big Bangului si au tot cautat dovezi ale existentei sale, dar nu au reusit inca sa o observe.

[sursa]