Un nou material flexibil pentru ferestre inteligente

materiale noi, ferestre, tech
Credit: Cockrell School of Engineering

Cercetatorii de la Cockrell School of Engineering de la University of Texas at Austin au inventat un nou material flexibil pentru ferestre. Acesta are abilitatea de a controla atat lumina cat si caldura soarelui.

Delia Milliron, profesor asociat la McKetta Department of Chemical Engineering, alaturi de echipa ei a dezvoltat un proces de aplicare a noului material pe plastic, la o temperatura scazuta. Acest proces il face mai ieftin decat tratamentele conventionale aplicate direct pe sticla ferestrelor.

Materialul are o nanostructura unica, ce dubleaza eficienta procesului de colorare si creste viteza cu care trece de la transparent la colorat.

La fel ca si materialul produs la temperaturi ridicate, si acesta are o structura amorfa, ceea ce inseamna ca atomilor le lipseste organizarea in forma de retea pe care o au cristalele. Spre deosebire de restul materialelor amorfe ce au o structura tridimensionala densa, acesta, realizat din oxid de niobiu, permite trecerea ionilor mult mai liber. Prin urmare este de doua ori mai eficient decat ferestrele realizate prin metode conventionale.

Citeste si  Liceeni romani, premiu de 100.000 euro in Emiratele Arabe

Graeme Henkelman, co-autor al studiului siprofesor de chimie la UT Austin’s College of Natural Sciences spune ca este mult mai dificil sa determini structura materialelor amorfe decat a celor cristaline si ca in acest caz utilizarea unei combinatii de tehnici si masuratori a permis cercetatorilor sa determine o structura atomica ce se dovedeste a fi consistenta atat in teorie cat si in practica.

Millirion crede ca noua descoperire poate duce la crearea de materiale cu structura amorfa ce pot fi folosite si in alte scopuri cum ar fi inmagazinarea si eliberarea rapida a energiei electrice.

[sursa]

Ana Maria Nica