Baterii cu o capacitate dublă

smartphone
Gilles Lambert / unsplash.com

Un startup din SUA va lansa în curând pe piață un nou tip de baterie care oferă de două ori mai multă capacitate de stocare a energiei decât bateriile litiu-ion din prezent.

Capacitatea sporită a acestor noi baterii litiu-metal provine de la  componentele ce determina energia stocată să fie de două ori mai densă.

“Cu o densitate dublă a energiei, putem reduce dimensiunile bateriei la jumătate, și, în același timp, să dureze la fel de mult ca o baterie litiu-ion. Sau putem să facem o baterie de aceleași dimensiuni dar care să dureze dublu, ” spune Qichao Hu Hu, CEO al SolidEnergy, citat de MIT News.

Hu, fost cercetător la MIT, a fondat SolidEnergy în 2012, companie care a început să comercializeze unități în care a fost înlocuit grafitul ca anod (electrodul utilizat în majoritatea bateriilor litiu-ion reîncărcabile pentru încărcare și descărcare) cu o folie mult mai subțire de linthiu-metal, care poate deține mai mulți ioni, oferind în plus mai multă capacitate de stocare. Folosite pe un smartphone, de exemplu, bateriile ar fi la jumătate din dimensiunile unei baterii litiu-ion folosite pe un iPhone 6, oferind în același timp current electric mai puternic – 2.0 Ah, comparat cu actuala baterie a iPhone 6 – 1.8 Ah.

Atașarea acestor noi baterii pe mașini electrice ar putea reprezenta “un uriaș impact social,” afirmă Hu: “În industria actuală standardul de autonomie pentru o singură încărcare a unei mașini electrice este de aproximativ 320 de kilometri, noi putem produce la dimensiuni și greutate înjumătățite și cu o autonomie de 640 de kilometri.”

SolidEnergy plănuiește să lanseze  bateriile pentru smartphone la începutul anului 2017, iar cele pentru mașini în 2018. Dar prima folosire va fi pe drone, din noinembrie anul curent. “Foarte mulți clienți folosesc dronele pentru a furniza internet gratuit,” spune Hu.

Citeste si  Autobuzul sub care ar fi putut să circule mașini

Încă nu se știe ce companii vor prelua și folosi în dispozitivele lor noile baterii, dar cel mai probabil cam într-un an bateriile telefoanelor noastre vor dura mai mult.

 [sursă] [sursă]

Valentin Ioniță