A fost inventat lemnul transparent

lemn transparent
University of Maryland

Lemnul este un material de constructie rezistent si versatil, dar se degradeaza, este mancat de insecte si blocheaza lumina. Sticla nu este nici ea perfecta. Se sparge usor si permite transferul de caldura in si din cladiri.

Dar inginerii au gasit o metoda de a imbina avantajele celor doua materiale, creand lemnul transparent.

Echipa condusa de Liang Hu, expert in analiza materialelor in cadrul Universitatii din Maryland,  a inventat un proces brevetat prin care lemnul devine translucid si mult mai rezistent, proces ce implica folosirea unor substante de decolorare, rasina epoxidica si, bineinteles, lemn.

Mai intai, cercetatorii inmoaie lemnul intr-un amestec de apa, hidroxid de sodiu si alte substante chimice. Acestea indeparteaza lignina, un compus  din lemn care ii da nuanta maronie, il face rezistent si il protejeaza de insectele infometate. Dureaza aproximativ 10 minute sa „albesti” o bucatica de lemn, si pana la 24 de ore sa decolorezi un bustean mic.

Apoi, lemnul este scufundat intr-un „lichid transparent” pentru a-l curata, etapa in care devine foarte sfaramicios. Complet procesat, lemnul este apoi introdus intr-o rasina epoxidica, care ii ofera rezistenta si transparenta. Astfel, tuburile poroase ale celulozei din lemn – care in mod normal transporta apa catre frunze si zaharul catre radacini – devin difuzoare de lumina extrem de eficiente.

Citeste si  Bacterii consumatoare de azot - energia viitorului

Gratie acestor tuburi, lemnul transparent oferta posibilitatea iluminarii uniforme a unei incaperi, indiferent de unghiul din care provine sursa de lumina. Mai mult, intrucat lemnul are o conductivitate termica mult mai mica decat sticla, este un material izolator mai eficient.

Cercetarile continua insa, intrucat utilizarea rasinei epoxidice este in continuare o piedica in calea ecologizarii procesului de obtinere a lemnului transparent. Una dintre alternative ar fi PVP (polivinilfenol), un agent de rigidizare transparent care are avantajul de a fi reciclabil.

Este imporant sa mentionam ca o reusita similara a fost obtinuta si de catre cercetatorii suedezi de la KTH – Institutul Regal al Tehnologiei din Stockholm.

[sursa][sursa][sursa]

Alina Burlacu