Masina Timpului – 23 august

S-AU NASCUT:

  • 1768 – Astley Paston Cooper: chirurg si anatomist englez, cu contributii importante in domeniile otologiei (ramura a medicinei care se ocupa cu studiul urechii din punct de vedere anatomic si patologic), chirurgiei vasculare si herniei, anatomiei si patologiei glandelor mamare si testiculelor. A fost primul care a demonstrat, ca si experiment, efectele ligaturii bilaterale a arterelor carotide la caini si care a propus tratament pentru anevrism (dilatare patologica a peretilor unui vas sangvin) prin legarea vaselor.
  • 1769 – Georges Cuvier: naturalist si zoolog francez, uneori denumit „parintele paleontologiei”. Munca lui Cuvier este considerata fundatia paleontologiei (stiinta care se ocupa cu studiul complex al organismelor fosile animale și vegetale) vertebratelor. Cea mai cunoscuta lucrare a sa, „Regnul animal„, descrie istoria si structura naturala a intregului regn animal bazata pe anatomia comparativa. Numele sau este unul din cele 72 inscrise pe Turnul Eiffel.
  • 1931 – Hamilton O. Smith: microbiolog american si laureat al premiului Nobel in 1978 pentru descoperirea enzimelor de restrictie de tip II.
Citeste si  VIDEO: Celsius nu a inventat scara Celsius

FACTS:

  • Gossamer Condor1977Bryan Allen a castigat premiul Kremer pentru zborul sau cu Gossamer Condor, primul aparat zburator propulsat prin forta umana. Allen a realizat un zbor in forma de 8, cerinta Societatii Aeronautice Regale, la Minter Field, California.
  • 1966 – nava Lunar Orbiter 1 a realizat prima fotografie a Pamantului din apropierea Lunii.
  • 1904lanturile de iarna ale lui Harry D. Weed au primit brevetarea in New York. Ideea i-a venit vazand oamenii care imbracau rotile cu funie sau chiar vita de vie, pentru a creste capacitatea de tractiune pe drumuri cu noroi sau zapada.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [sursa] [foto] [foto] [foto]