Masina Timpului – 24 august

S-AU NASCUT:

  • 1894 – Rudolf Oskar Robert Williams Geiger: meteorolog german, este unul din fondatorii microclimatologiei (ramura a climatologiei care studiaza microclimatele), analizand conditiile climatice la doar cativa metri de la suprafata solului. Observatiile sale despre zona de deasupra campurilor cu iarba sau a culturilor si de dedesubtul boltei padurilor au elucidat interactiunile complexe si subtile ce au loc intre vegetatie si caldura, radiatii si nivelul apei in atmosfera si sol.
  • 1899 – Albert Claude: doctor si biolog belgian. A impartit premiul Nobel cu Christian de Duve si George Emil Palade in 1974 „pentru descoperirile lor legate de organizarea functionala si structurala a celulei”.

FACTS:

  • Pluto Earth, Moon2006 – Pluto este definita de catre IAU (Uniunea Astronomica Internationala) drept o planeta pitica. Aceasta a fost considerata astfel deoarece orbita sa este impusa de gravitatia lui Neptun, dar si pentru ca isi imparte suprafata orbitei cu corpurile din centura Kuiper. Astfel, incepand cu 2006, Neptun este din nou cea mai indepartata planeta, asa cum s-a considerat de la descoperirea sa din 1846 pana la cea a lui Pluto in 1930.
  • 1962 – cosmonautii rusi Andriyan Nikolayev si Pavel Popovich apar pe coperta revistei Time. Acestia, la bordul navelor Vostok 3, respectiv Vostok 4, au ramas in istorie pentru prima misiune dubla in spatiu.
  • Vesuviu79 – eruptia vulcanului Vezuviu a fost una dintre cele mai puternice din istoria europeana. Singura dovada a acestei catastrofe o reprezinta doua scrisori ale lui Plinius cel Tanar trimise lui Tacitus. Muntele a “imprastiat” un nor vulcanic de gaz, cenusa si pietre pana la o inaltime de 33 km, precum si lava si piatra ponce pulverizata cu o forta de 1.5 milioane tone/secunda, de 100 mii de ori energia termica a bombei atomice de la Hiroshima. Cateva asezari romane au fost distruse, dintre care cele mai cunoscute sunt Pompei si Herculane.
  • Waffles1869 – Cornelius Swartwout obtine brevetul pentru o forma incipienta de copt vafe. In memoria inventiei sale, SUA celebreaza “Ziua Nationala a Vafei” pe 24 august.
Citeste si  Masina Timpului - 30 august

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [sursa] [foto] [foto] [foto]