Primele rezultate ale celui mai mare detector de materie intunecata

Incercarea de a gasi 85% lipsa din Univers continua. La 3 ani dupa constructia sa, cel mai sensibil detector de materie intunecata a produs primele rezultate, si functioneaza asa cum ar trebui.

XENON1T este cea mai buna sansa a omenirii, in acest moment, de a gasi materia intunecata, despre care fizicienii cred ca ar constitui 85% din masa Universului. Chiar daca datele publicate reprezinta doar 34 de zile, oamenii de stiinta confirma faptul ca XENON1T a atins cel mai scazut nivel energetic de background intr-un experiment cu materie intunecata. Cu alte cuvinte, daca ceva poate detecta micile perturberatii de materie intunecata in zgomotul de fond al Universului, XENON1T este acela.

Nu a descoperit inca materie intunecata, dar echipa este multumita de aceste prime rezultate. XENON1T va detecta, speram noi, interactiunile dintre WIMPs, despre care oamenii de stiinta cred ca ar reprezenta materia intunecata. Cel mai dificil este sa izolezi detectorul de interferentele din exterior, cum ar fi radioactivitatea naturala. Din acest motiv, detectorul se afla la 3.600 metri sub pamant si umplut cu 2.000 de kg de xenon lichid, o substanta care reactioneaza la aparitia unui WIMP.

Citeste si  Cercetatorii au masurat cel mai mic fragment temporal

Interactiunile particulelor in xenon lichid cauzeaza flash-uri de lumina, iar oamenii de stiinta spera sa le poata masura pentru a afla daca este vorba despre particule de materie intunecata. Dupa prima luna de teste nu ne putem bucura de rezultate in aceasta directie, si nu este neaparat o surpriza. E ca si cum ti-ai pune un bol pe spate si te-ai plimba prin curtea casei in speranta ca in el va cadea la un moment dat un meteorit. Dupa ce trec 34 de zile fara un asemenea eveniment, nu inseamna ca meteoritii nu exista.

[sursa]