NASA a descoperit primul sistem binar cu raze gama din afara galaxiei noastre

O echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit cel mai stralucitor sistem stelar binar in raze gama de pana acum, si este primul detectat in afara galaxiei noastre.

Echipa a combinat datele primite de la telescopul spatial in raze gama, Fermi al NASA, cu cele de la alte institutii si a confirmat faptul ca ceea ce credeau pana acum a fi un sistem binar cu raze X este de fapt un sistem cu raze gama. Descoperirile au fost publicate in The Astrophysical Journal.

Sistemul a fost botezat LMC P3 si a fost descoperit intr-o galaxie mica intitulata Marele Nor al lui Magellan aflata la 163.000 ani-lumina departare.

Citeste si  Primele stele cu mult mai tinere decat am crezut

Sistemele binare cu raze gama sunt sisteme in care exista doua stele care se orbiteaza reciproc. Una este masiva, de regula, iar a doua o gaura neagra sau o stea neutronica. Sunt foarte rare, avand pana acum doar 5 descoperite in galaxia noastra. LMC P3 este cel mai stralucitor sistem descoperit pana in prezent cand vine vorba despre emisii de raze gama, raze X, unde radio si lumina vizibila.

[sursa]