Romania, stat membru al CERN!!!

romania la cernUuuuhuuu! Am deschis sampania Robby Bubble sa ne bucuram cum se cuvine la aflarea vestii. Romania a devenit ieri stat membru al CERN dupa ce am aplicat in 2008 ca o incoronare a peste 25 de ani de cooperare in cercetare.

Contactele bilaterale au inceput in 1991 cand a fost semnata o cooperare stiintifica si tehnica intre CERN si Guvernul Romaniei, stabilind cadrul legal. Aspiratia la statutul de stat-membru a fost certificata printr-o aplicatie semnata in 2008. Acordul ii garanta Romaniei statutul de candidat si a fost parafat pe 12 noiembrie 2010.

„Este un moment special pentru Romania si relatia cu CERN. Suntem mandri de activitatea multor cercetatori si ingineri romani care au cooperat in ultimii ani cu CERN si au contribuit la acest rezultat. Dorim o diversificare a cooperarii ca stat-membru al CERN in beneficiul stiintei si al Umanitatii. Accederea Romaniei in calitate de stat-membru cu drepturi depline subliniaza importanta colaborarii europene in domeniul cercetarii pentru a intelege natura la niveluri fundamentale. Uniti putem face mai multe decat ca state individuale” – Sijbrand de Jong, Presedinte al Consiliului CERN

Comunitatea romaneasca de la CERN a crescut in ultimii ani si numara in prezent in jur de 100 de cercetatori. Romania are o prezenta considerabila in experimentele LHC precum ATLAS, ALICE si LHCb. Cercetatorii si inginerii romani lucreaza de asemenea la DIRAC si n_TOF la Proton Synchroton in cadrul ISOLDE. Romania este activa si in Worldwide LHC Computing Grid si beneficiaza de avantajele transferului de tehnologie oferite de CERN prin statutul de membru al retelei HEPTech.

Citeste si  Prima coliziune in cel mai mare accelerator din istorie

robby bubble

[sursa]
[sursa (inepuizabila) Robby Bubble]