Roscosmos a amânat lansarea Soyuz MS-02

Soyuz
Foto: NASA

Printr-un anunț publicat pe site-ul oficial al Roscosmos, agenția a anunțat că va amâna lansarea către ISS a rachetei Soyuz MS-02, programată pentru 23 septembrie 2016, din motive tehnice identificate cu ocazia testelor efectuate pe cosmodromul din Baikonur.

Roscosmos nu a dezvăluit natura problemelor tehnice care au împiedicat lansarea celor 2 cosmonauți, Andrei Borisenko și Sergey Nikolayevich Ryzhikov, care urma să zboare pentru prima data în spațiu și a astronautului de la NASA, Robert S. Kimbrough.

În prezent, la bordul ISS se află Anatoli Ivanishin, Kate Rubins și Takuya Onishi, care nu sunt afectați de amânarea lansării celorlalți membri ai expediției. Potrivit unui anunț publicat pe blog-ul NASA, la bordul Stației Spațiale Internaționale continuă în mod normal experimentele programate pentru această perioadă, printre care studierea efectelor microgravitației asupra corpului uman și felul în care astronauții interacționează cu tehnologia în spațiu.

Citeste si  AUDIO: Sunete ciudate la 36 km deasupra Terrei

Experimentul Body Measures presupune fotografierea și măsurarea circumferințelor brațelor, picioarelor și pieptului membrilor echipei, înaintea misiunii, în timpul perioadei petrecute la bordul ISS și după finalizarea misiunii. De asemenea, experimentul Fine Motor Skills studiază felul în care astronauții folosesc echipamentele tehnologice de la bordul ISS. Ambele experimente vor oferi informații inginerilor care vor dezvolta costumele astronauților și vehicule spațiale pentru viitoarele misiuni pe durate mult mai lungi în spațiu.

Roscosmos nu a dezvăluit următoarea dată stabilită pentru lansarea expediței 49 – 50. Odată ajunși la bordul ISS, cei trei astronauți vor reîntregi echipa de 6 rezidenți ai Stației Spațiale Internaționale, membrii aflați în prezent la bord fiind programați să aterizeze înapoi pe Pământ pe 7 noiembrie 2016.

Anca Stănescu