SUA: Țigările electronice vor fi reglementate precum țigările obișnuite

tigari electroniceVestul salbatic, al tigarilor electronice, care nu erau reglementate in nici un fel, a ajuns la un final abrupt in weekend, cand FDA (US Food and Drug Administration) a anuntat ca va incepe sa reglementeze produsele acestea prin impunerea unor limite de varsta, etichete speciale si avertismente in privinta sanatatii, chiar daca studiile stiintifice sunt in continuare nesigure in privita lor.

Miscarea, care era oricum inevitabila in viziunea multora, va forta producatorii sa ceara aprobarea FDA in privinta ingredientelor, emisiilor de substante toxice si a procesului de fabricatie pentru prima data de cand tigarile electronice au ajuns pe piata.

FDA este de parere ca limitarea accesului minorilor este extrem de importanta dupa ce acesta a crescut in SUA de la 1.5% in 2011 la 16% in 2016. Oficialii din Sanatate estimeaza ca 3 milioane de elevi „vapeaza” (un termen stupid pe care suntem nevoiti sa-l folosim).

Noua lege va intra in vigoare peste 90 de zile. Iata cateva reglementari:

  • Vanzarea catre minori va fi interzisa
  • Necesitatea dovedirii varstei cumparatorului prin prezentarea Cartii de Identitate
  • Va fi interzisa vanzarea prin intermediul automatelor
  • Nu va mai fi permisa oferirea de mostre gratuite

Producatorii, importatorii si vanzatorii vor fi obligati sa:

  • Ceara aprobarea FDA pentru sediile de productie
  • Raporteze lista ingredientelor precum si cea a substantelor daunatoare
  • Ceara aprobarea si autorizatie FDA prin review-uri pre-market
  • Plaseze avertismente clare pe ambalaj si in materialele publicitare
  • Nu mai vanda variante modificate precum Light, Mediu etc., altfel decat prin autorizare de catre FDA.
Citeste si  Mai mult de 75% din tigarile electronice contin un compus chimic periculos

Documentul are 499 de pagini si poate fi consultat aici.

Initiativa FDA a fost intampinata cu reticenta de mai multe tabere implicate. Cei care au cerut restrictii in vanzarea tigarilor electronice au criticat legea pentru ca nu s-a adresat si aromelor care ii targeteaza pe consumatorii tineri, cum sunt cele de guma de mestecat si de limonada. De asemenea, acestia mai pot vinde ca pana acum timp de 2 sau 3 ani, cat dureaza analiza FDA.

De cealalta parte, expertii si-au manifestat ingrijorarea ca reglementarile le vor ingreuna accesul fumatorilor la tigarile electronice ca ajutor impotriva fumatului, ceea ce va elimina cativa producatori de pe piata.

[sursa]
[photo by Lindsay Fox]