VIDEO: Roboții pot simți durerea

robotConstruim roboti care pot merge si vorbi ca noi, dar acum le mai dam o insusire umana neasteptata: capacitatea de simti durerea. Aceasta ar fi sansa ca noi sa-i putem controla, daca vor incerca vreodata sa preia controlul Omenirii.

Oamenii de stiinta din spatele tehnologiei cred ca robotii care pot simti durerea merita cercetati pentru a-i feri atat pe ei, cat si pe noi, de pericole. Daca apare un pericol ce le vizeaza componentele, pot calcula o metoda de a-l evita. Durerea este un sistem care ne protejeaza. Cu aceasta idee in minte, echipa dezvolta ceea ce pare a fi un sistem nervos artificial. Pentru a functiona trebuie sa detecteze sursa durerii (o flacara sau un cutit) si sa calculeze o solutie pentru a o evita, un reflex. Echipa se raporteaza la sistemul nervos uman pentru a-l crea.

Citeste si  Cernobîl: Sigur pentru încă 100 de ani datorită unei super-structuri

Au testat cateva idei cu un brat robotizat a carui amprenta poate detecta presiunea si temperatura.

Daca bratul simte durere usoara, se retrage usor pana cand durerea se opreste si apoi isi reia taskul intrerupt. Durerea acuta blocheaza bratul pana in momentul in care un operator uman intervine. Este foarte important ca robotii sa ne fereasca de pericole. Atunci cand simt durere, pot avertiza operatorii umani pentru a-i proteja.

[sursa]