Primul caz de Zika transmis prin atingere

zika
Freedom Studio/Shutterstock

Un caz misterios si extrem de infectare cu Zika in SUA a aratat ca mai avem mute de invatat in privinta acestui virus si sugereaza ca ar fi capabil sa se transmita si prin contact fizic.

La inceputul acestui an, autoritatile din statul Utah au fost contrariate de un pacient ce ar fi contractat Zika dar nu prin metodele deja cunoscute. Pana atunci, oamenii de stiinta credeau ca Zika se transmite prin intepatura tantarului Aedes aegypti, prin sperma sau de la mama la fat.

Un nou studiu condus de cercetatorii de la Universitatea din Utah a examinat episodul din Utah si a concluzionat ca Zika, cel putin in acest caz, pare sa se fi transmis prin contact fizic si atat. Virusul ar putea fi chiar mai periculos decat am crezut pentru ca pacientul, desi in varsta, era sanatos tun si a murit in spital la scurt timp dupa infectare.

Stiam ca Zika poate fi fatal in cazul celor care au sistemul imunitar compromis, dar aici nu s-a pus problema de asa ceva. Pacientul in varsta de 73 de ani din Salt Lake City a vizitat Mexic in mai 2015, excursie in timpul careia a fost piscat de tantari, aceasta fiind si cea mai plauzibila explicatie de pana acum. La intoarcerea din Mexic, a mers la spital din cauza inflamatiei, cu ochii curgand si puls ridicat. Cu starea de sanatate in curs de deteriorare, fiul sau in varsta de 38 de ani l-a vizitat in spital si i-a stat alaturi ajutandu-l in schimbarea pozitiei corpului si pentru a-i sterge ochii.

Citeste si  Imunitatea de turma si pojarul

Tatal a murit mai tarziu in spital, iar testele au confirmat faptul ca a avut Zika, dar la o saptamana dupa deces, fiul a inceput sa aiba simptome precum curgerea ochilor, iar testele au confirmat faptul ca a fost infectat cu Zika. Ce i-a speriat pe oamenii de stiinta a fost faptul ca fiul nu a calatorit intr-o tara cu Zika si nici nu a intretinut relatii sexuale cu cineva infectat. Dincolo de asta, Utah nu are tantari Aedes aegypti.

O ipoteza ar fi ca fiul a intrat in contact cu lacrimile si transpiratia tatalui bolnav fara a purta manusi.

Petru Stratulat

[sursa]