Stea care orbiteaza o gaura neagra cu 1% din viteza luminii

Tuc X9Este cea mai apropiata stea de o gaura neagra descoperita pana acum. Astronomii au descoperit-o si au calculat distanta dintre cele doua obiecte: de 2 ori si jumatate fata de distanta Terra-Luna, iar o orbita completa dureaza doar 30 de minute.

Pentru a intelege si mai bine, trebuie sa vorbim in cifre si comparativ: Luna are nevoie de 28 de zile pentru a ne orbita si o face cu viteza de 3.683 km/ora.

Cu ajutorul datelor adunate de telescoapele deep space, o echipa de astronomi a masurat razele X ce vin de la un sistem binar intitulat 47 Tuc X9, ce se afla intr-un cluster de stele aflat la 14.800 ani-lumina distanta. Cele doua stele nu sunt noi pentru oamenii de stiinta. Au fost identificate in 1989, dar acum a devenit clar ce se intampla acolo. Atata amar de vreme, cercetatorii au crezut ca este vorba despre o pitica alba ce atrage materie dintr-o stea cu masa mica ce seamana cu Soarele nostru.

Cand o pitica alba atrage materie de la alta stea, sistemul este descris ca fiind unul cataclismic variabil, dar in 2015 am aflat ca unul dintre aceste doua obiecte este, de fapt, o gaura neagra.

Citeste si  O stea paraseste Calea Lactee cu viteza de 4.3 mil km/ora

Datele de la Chandra au confirmat cantitatile uriase de oxigen din acea zona, ceea ce este normal pentru stelele pitice albe, dar in locul unei pitice albe care distruge treptat o alta stea, avem de fapt o gaura neagra ce dezbraca o pitica alba de gazele sale.

Piticele albe sunt obiecte super-dense ce raman in urma decesului unei stele. Procesul tine de cateva zeci de milioane de ani, iar acum vedem o stea care a pierdut mare parte din masa ei.

Informatia cu adevarat interesanta tine de viteza de deplasare a stelei. Ii ia doar 28 de minute sa orbiteze complet gaura neagra, o distanta de 6.3 milioane de km cu o viteza de 12.600.000 km/ora, adica aproape 1% din viteza luminii.

[sursa]