Cum să combați răul de mașină

rau de masinaExista multe teorii care explica in detaliu cauzele raului de masina, iar cea mai acceptata este cea a conflictului. Teoria aceasta explica nepotrivirea dintre semnalele pe care le primeste creierul de la diferiti senzori din corp. O persoana aflata intr-o masina ce se deplaseaza cu viteza mare ar putea vedea deplasarea cu ochii pe masura ce relieful se deruleaza prin fata lor. In acelasi timp, senzorii din incheieturi si urechea interna, ce are un rol extrem de important in mentinerea echilibrului, trimit informatia ca se afla pe loc, pentru ca sta asezata pe un obiect. De aici creierul este contrariat. Vede ca se deplaseaza, dar, in acelasi timp, sta asezat…

Poti testa foarte usor teoria citind o carte intr-o masina aflata in miscare sau privind interiorul autovehiculului care se deplaseaza prin curbe. Urechea interna va percepe deplasarea, dar incheieturile vor transmite creierului informatia ca stai locului. Din nou, rezulta mesaje contradictorii. In orice caz, semnalele merg intr-o zona a creierului responsabila de raspunsul vomitiv aparut atunci cand toxinele sunt ingerate sau cand exista un conflict intre senzorii urechii interne si sistemului vizual. Ca rezultat, cele mai intalnite simptome sunt ameteala, oboseala si greata care, in unele cazuri, declanseaza regurgitarea.

Ce putem face?

Nu stim inca de ce unora le este rau in masina si altora deloc, dar integritatea urechii stim ca joaca un rol foarte important, motiv pentru care persoanele cu deficiente auditive nu au rau de masina. Senzatia aceasta este predominanta la copii, femei insarcinate si persoane care sufera din cauza migrenelor.

Pentru a minimiza efectele, poti tine capul cat mai fix cu putinta. De asemenea, este mai bine daca te asezi pe unul din scaunele din fata, daca deschizi geamul sau asezi capul pe o perna pentru a reduce miscarea acestuia. Aerul cald iti dauneaza in aceasta situatie, asa ca ar fi recomandat sa setezi climatronicul la o temperatura putin mai scazuta, si neaparat evita cititul in masina sau privirea telefonului.

Citeste si  O posibila fantana a tineretii

Priveste un punct fix in departare deasupra orizontului, nu de pe podea. Inchiderea ochilor si somnul te pot ajuta. Sa nu uitam ca un stomac gol este mai usor de gestionat in situatii cu simptome ce includ greata. Mancarurile grase si picante nu iti usureaza situatia. Asigura-te ca poti lua pauze ocazionale pentru ca gurile consistente de aer proaspat contribuie la eliminarea simptomelor.

Multe persoane scapa de raul de masina daca se afla pe scaunul soferului. In cazul unora, mintea ocupata cu directionarea masinii trece peste mesajele contradictorii primite de la senzori.

Exista o pastila magica?

Unele pot fi eficiente si exista chiar si plasturi, dar daca vei fi tu soferul urmatoarei calatorii, fii constient de faptul ca acestea iti pot cauza somnolenta. Antihistaminele sunt si ele destul de bune, dar iti recomandam sa consulti parerea unui specialist inainte. Ghimbirul este laudat de multi suferinzi de rau de masina si femei insarcinate, in timp ce altii lauda Coca-Cola rece. Exista si acei indivizi care cred in acupunctura, dar dovezile stiintifice sunt cel putin extrem de firave.

[sursa]