Indoieli asupra proteinei anti-imbatranire din sange

sangeAr putea parea un scenariu dintr-un film cu vampiri, dar din 1950 oamenii de stiinta au observat cum sangele tanar revitalizeaza soarecii batrani. Anul trecut a aparut o informatie potrivit careia savantii au descoperit o proteina responsabila de proprietatile anti-imbaranire. Intre timp a aparut si o lucrare care arunca multe indoieli asupra descoperirii.

Cand o echipa de oameni de stiinta a conectat in 2013 sistemul circulator al unui soarece tanar la unul batran, care avea peretii inimii ingrosati, un semn clar al imbatranirii, savantii au observat ca, dupa o luna, inima revenise la stadiul pe care-l avea in tinerete. Au identificat proteina responsabila: GDF11.

David Glass, care lucreaza la Novartis Institute for Biomedical Research, a fost contrariat de rezultat. Lucra la o proteina similara, care nu repara muschiul ci il distrugea asa ca s-a decis sa reproduca rezultatele in laborator. A folosit aceleasi proceduri pentru a izola GDF11 si a vazut ca nu poate gasi nici o deosebire intre aceasta si proteina la care lucra el, cea distructiva. In timp ce studiile precedente au analizat cum proteina se micsora odata cu avansarea in varsta si ca, ajutata de sange tanar, poate revitaliza soarecii batrani, a descoperit ca aceasta se marea odata cu trecerea timpului si ca le dauna soarecilor.

Citeste si  Cum este produs sangele?

[sursa]