Întrebările Ioanei: Ozempic, unde suntem acum?
Premisa:
În noiembrie 2022, Elon Musk scria: „post + Ozempic/Wegovy + fără mâncare gustoasă în jurul meu”. Furia Ozempic începuse.
Ozempic este numele compusului semaglutidă, un agonist (o moleculă care face același lucru) de glucagon-like peptide-1 (GLP-1).
GLP-1, secretat de intestin, face diverse lucruri în corp: crește secreția de insulină, ceea ce ajută la pătrunderea glucozei în celule și deci la scăderea glicemiei, promovează senzația de sațietate, scade apetitul, este cardio protector.
Când a apărut pe piață pentru prima dată, în 2018, medicii îl foloseau pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, mai ales dacă pacienții aveau risc cardio-vascular ridicat.
Novo Nordisk, compania daneză care face Ozempic, a primit aprobare în 2021 pentru un medicament cu o doză mai mare de GLP-1, numit Wegovy, și acesta a fost vândut în special pentru scăderea în greutate. De aici, social media și diverse celebrități și-au făcut treaba, ducând la o frenezie de Ozempic. Imediat s-au văzut efectele medicale și economice.
Întrebarea
La mai mult de un an după declanșarea trend-ului Ozempic pentru scăderea în greutate, unde suntem acum pe plan medical și economic?
Răspunsul economic
Succesul Ozempic a făcut ca Novo Nordisk să devină cea mai valoroasă companie europeană. Profiturile lor sunt mai mari ca profiturile țării din care operează, Danemarca. Deci în acest an, banca centrală a Danemarcei, dar și orașul unde se produce Ozempic, au trebuit să ia diverse măsuri pentru a evita „capcana Nokia” sau „boala Olandeză”. Capcana Nokia se referă la faptul că Finlanda a depins prea mult de compania Nokia și când aceasta din urmă a dat faliment, a atras și prăbușirea economiei Finlandei. Boala Olandeză se referă la consecințele creșterii unui singur sector economic, ceea ce duce la scăderea altora din cauza creșterii bruște a monezii țării respective.
În același timp, sunt mai multe companii farmaceutice care pregătesc alternative la Ozempic, deci probabil prețul va scădea.
Pe alte planuri economice, faptul că au apărut consumatori în piață care nu au apetit deja a atras o scăderea în SUA a pieței agro-alimentare și schimbări în piețele dietelor.
Răspunsul medical
Pe plan pur administrativ, încă există lipsă la nivel mondial de Ozempic, mai ales pentru pacienții care (chiar) au nevoie. Din 31 iulie, Ozempic nu va mai fi disponibil în România. În schimb, vor fi disponibile tablete cu semaglutidă și Novo Nordisk și-a luat angajamentul de a produce îndeajuns pentru a acoperi necesarul pacienților diabetici.
Din punct de vedere clinic, ca medic, am urmat cu foarte mare interes evoluția acestui medicament. Ca orice alt medicament, Ozempic are o serie de efecte secundare, de la greață și diaree la posibile efecte asupra pielii. Așa numitele „față Ozempic” și „fund Ozempic” pe care celebritățile le rezolvă cu chriurgie plastică. Și trebuie să vă spun că Asociația Europeană a Medicamentului a investigat în acest an dacă Ozempic crește rata de gânduri suicidale – raportul publicat recent spune că nu, dar că situația este monitorizată în continuare.
Am încercat Ozempic cu ani în urmă, pentru că sunt un „early adopter” al acestor lucruri. În prima săptămână ma gândeam „Este uitimitor. Nu numai că nu vreau să mănânc, dar nici nu vreau nici un fel de alcool.” Apoi am început să mă simt rău, apoi din ce în ce mai rău. Literalmente, vomitam de patru-cinci ori pe zi și m-am gândit: „Nu pot să fac asta.” – Stephen Fry
În plus, ca alte diete bruște, oprirea Ozempic-ului atrage recâștigarea a până la 2/3 din greutatea pierdută. Din experiența mea, nu am observat nici o dietă „trend” sau care promite „rezultate spectaculoase” să funcționeze din simplul motiv că organismul trebuie antrenat cu „noua realitate” treptat, progresiv, astfel încât să poată să facă ajustările necesare. Agoniștii de GLP-1 sunt medicamente cronice, create pentru a ajuta pacienții diagnosticați cu o boală cronică, ceea ce înseamnă că oprirea lor atrage anumite consecințe.
Pentru scăderea în greutate „normală”, estetică, opinia mea clinică e că cel mai bine ar fi să vorbiți cu un nutriționist, să găsiți o activitate fizică ce vă place și să fiți sceptici la orice promite rezultate peste noapte.
Pentru scăderea în greutate în cazul obezității, opinia mea și a altor experți e că aceste medicamente ar putea fi folosite ca o „cârjă”, până când pacientul își poate menține greutatea singur, prin modificările sistematice. Și încă nimic nu se compară cu scăderea în greutate asociată chirurgiei bariatrice.
@dr.karanr Ozempic
Surse în text, sub formă de link-uri.
Acest articol face parte dintr-o serie numită „Întrebările Ioanei”. Ioana are întrebări. Ioana încearcă să găsească cele mai bune răspunsuri pentru ele. Dacă ai și tu o întrebare la care ai vrea Ioana să încerce să răspundă, folosește formularul de contact.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.