Masina timpului – 18 octombrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Salomon Auguste Andrée– 1854: inginer, fizician, aeronaut si explorator polar suedez. A murit incercand sa atinga Polul Nord la bordul unui balon cu hidrogen, denumit “Vulturul”.
  • Christian Friedrich Schӧnbein – 1799: chimist germano-suedez, cunoscut pentru inventarea dispozitivului care transforma energia chimica a combustibilului in electricitate, printr-o reactie chimica, concomitent cu William Robert Grove. Schӧnbein a mai inventat si nitroceluloza si ozonul.
  • Robert Livingston Stevens – 1787: inginer si proiectant de nave maritime. In 1807 a construit, impreuna cu tatal sau, John Stevens, vaporul cu aburi Phoenix. Nava a fost prima de acest gen care a navigat cu succes peste ocean, de la New York pana la raul Delaware, in 1809.
Citeste si  Masina timpului - 16 februarie

FACTS:

  • earthquake_basel_jauslin
    Karl Jauslin

    1356 – cutremurul de la Basel, Elvetia. Acesta a fost cel mai important eveniment seismologic intamplat in Europa Centrala inregistrat pana acum, avand o magnitudine intre 6 si 7,1. Cutremurul s-a resimtit pana la Zürich si chiar Île-de-France.

  • 1967 – sonda spatiala sovietica Venera 4 patrunde in atmosfera planetei Venus. Aceasta a reusit sa transmita date legate de presiunea, temperatura si compozitia gazului inainte de a pierde legatura cu Pamantul. Astfel, sonda a realizat prima analiza si transmitere a datelor referitoare la atmosfera unei planete de la fata locului.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]