ISS vizibilă din București. Cum calculăm gradele?

cum calculam grade pe cer, orizont astronomic

Foto: NASA

Potrivit NASA, în seara aceasta Stația Spațială Internațională (ISS) va fi vizibilă din nou din București. ISS apare la ora 22:02 din NV și traversează timp de 3 minute cerul, până când dispare din raza vizuală înspre ESE. Chiar dacă vă aflați în mijlocul orașului la ora 22:02, aveți șansa să observați ISS – trebuie doar să ridicați privirea deasupra clădirilor, pentru că Stația Spațială Internațională va traversa foarte sus pe cer, la 70 de grade deasupra orizontului.

Gradele deasupra orizontului pot fi calculate ușor, fără ajutorul vreunui echipament special. Orizontul înseamnă 0 grade, iar punctul cel mai înalt de pe cer, care se află exact deasupra capului, reprezintă 90 de grade – sau zenitul. 70 de grade deasupra orizontului înseamnă că trebuie să coborâți privirea puțin mai jos de zenit.

Citeste si  Exoplanete alungite

Pentru mai multă acuratețe în calculul gradelor pe cer, un truc pe care și NASA îl recomandă este să întindeți brațul cu pumnul strâns în dreptul orizontului – vârful pumnului va reprezenta aproximativ 10 grade.

[sursa] [sursa]

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 400 de semne, cu citarea sursei și cu link spre pagina acestui articol.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Plugin creado por AcIDc00L: key giveaway
Plugin Modo Mantenimiento patrocinado por: posicionamiento web