NASA lanseaza maine o misiune spre un asteroid
Joi, 8 septembrie, vom sarbatori cu totii a 50-a aniversare a primului episod Star Trek difuzat vreodata si, de asemenea, lansarea unei misiuni incredibile care va explora un asteroid.
Misiunea OSIRIS-REx va fi purtata de o racheta Atlas V de la Cape Canaveral. Daca nu ati auzit inca nimic despre aceasta misiune, cu atat mai bine. Va puteti entuziasma acum. Sonda se va intalni cu asteroidul 101955 Bennu, va colecta o mostra mare si se va intoarce cu ea pe Terra. Lansarea va fi transmisa in direct de NASA TV. Vei putea viziona totul si aici, pe Sound of Science:
„Obiectivul principal al misiunii este acela de a aduce inapoi 60 de grame de material bogat in carbon de pe suprafata lui Bennu. Ne asteptam ca mostra sa contina molecule organice cu originea la inceputul Sistemului Solar capabile sa ne ofere indicii cu privire la inceputurile vietii” – Dante Lauretta, investigator principal al misiunii
Drumul pana la asteroid va dura aproximativ 2 ani, momentul sosirii fiind estimat la august 2018. Odata ajunsa acolo, OSIRIS-REx va folosi 5 instrumente pentru a cartografia suprafata si alege locul de unde-si va lua mostra. Apoi, in iulie 2020 incepe evenimentul principal. Sonda se va apropia de suprafata si se va deplasa la doar cativa metri inaltine. Apoi isi va extinde un brat robotizat, Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM), ce va face contact cu suprafata lui Bennu pentru doar 5 secunde, ejectand pana la 3 jeturi de azot. Fragmentele de material vor fi dislocate deasupra suprafetei, ajungand intr-un colector. Sonda isi va incepe drumul spre casa in martie 2021. In septembrie 2023, capsula se va separa de nava si va reintra in atmosfera terestra.
Va fi cea mai mare mostra adusa din spatiu de la misiunile Apollo incoace si va fi prima misiune americana ce va aduce material de pe un asteroid. Sonda japoneza Hayabusa a mai facut asta, dar cu o mostra mai mica de 1 gram. OSIRIS-REx va colecta cel putin 60 de grade si pana la 2 kg.
Bennu are un diametru de 490 metri si orbiteaza Soare intre 1.356 si 0.897 Unitati Astronomice (1 unitate astronomica – distanta Terra-Soare) si are sanse foarte mici de a lovi planeta noastra in secolul 22. Studierea lui ne va ajuta sa micsoram aceasta probabilitate.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.