Ți-e rău de la o ceașcă de cafea? Iată de ce (II)

Ești alergic sau sensibil la cafea?Haideți să vedem cam ce se poate întâmpla de la o banală ceșcuță de cafea.

Dacă te mănâncă pielea, apar beșici sau bubuțe, simți că nu mai poți respira, ești amețit, atunci ești unul din puținii nefericiți care au alergie la cafea. Există foarte puține cazuri documentate, dar câteva dintre acestea sunt extrem de severe, cu șoc anafilactic și stop cardio-respirator resuscitat.

Dacă tremuri, ești iritabil  sau confuz sau chiar delirezi, respiri repede, îți bate inima repede, simți că ai febră, vezi punctulețe și auzi țiuituri, ți-e rău și eventual vomiți, atunci ești sensibil la cafea. Vom discuta în următorul articol de ce exact poți fi sensibil la cafea, dar ce îți pot spune sigur este că, dacă ai astfel de probleme

  • nu e o idee bună să bei cafea (DOH!)
  • e o idee și mai proastă să bei cafea cât fumezi
  • e o idee colosal de idioată să bei cafea și să bei alcool – oricum nu e o idee bună să le combini pentru că alcoolul este un deprimant cerebral („downer”) iar cafeaua are efectul opus („upper”). Combinația alcool-cafea (ex. energizant-whisky) te face, de fapt, să bei mai mult pentru că maschează efectele alcoolului. Iar dacă ai sensibilitate aceasta, s-ar putea să ajungi să ai dublul „răului” – de la cafea și de la alcool.
  • iar zahărul nu reduce „tăria” cafelei, ci doar o face mai eficientă pentru creier. Așa cum am stabilit în articolul anterior, cafeaua face creierul mai „treaz”, mai „concentrat”. În astfel de momente, creierul are nevoie de mai mult zahăr, iar o cafea dulce îi va oferi ceea ce are nevoie foarte rapid.
Citeste si  VIDEO: Cum se scoate cafeina din cafea?

Dacă tremuri de la cafea și nu de la alte băuturi cofeinizate, există mai multe explicații. Ori cafelele băute au avut mai multă cofeină decât orice ai mai băut tu, ori contextele au fost diferite (pe stomacul gol vs plin etc.), ori s-ar putea să ai o sensibilitate la acele micotoxine de care vorbeam în articolul anterior. Cu toate că micotoxinele se găsesc peste tot și mare parte din ele sunt eliminate de procesarea cafelei, ele dau o serie de efecte adverse la anumiți oameni. Nu știm dacă sensibilitatea la micotoxine este adevărată sau nu pentru că nu am găsit nici un caz descris în literatură. E doar o posibiltate care mai trebuie investigată.

Stați pe Sound of Science pentru a afla totuși, de ce se întâmplă toate aceste lucruri!